Drums Batukada

Drums Batukada

La nostra història

El nostre grup inicialment estava format per dotze integrants de diferents edats, tots veïns i veïnes d’Esplugues que haviem estat els tabalers de cua d’una colla de diables infantil, els Boiets EsquitxaFocs. Ell 2010 formem amb molta il.lusió i compromís el grup DRUMS BATUKADA, aprenent i gaudint del món de la percussió. Ens atrau i estimula molt la idea associativa que la colla ens ofereix. Ens dóna la possibilitat de participar de forma activa en el desenvolupament del teixit cultural tan dins com fora d’Esplugues.

El 2012 Drums Batukada vam començar el projecte solidari ESPLUGUES TOCA PER LA MARATÓ on es retrobaven grups de percussió principalment del Baix Llobregat que juntament amb les entitats del poble i, de manera desinteressada, actuaven durant tot un diumenge per recaptar diners per la investigació de malalties com el càncer, infeccioses, mentals…

Drums Batukada
Drums Batukada

Els instruments de la batucada

Primer de tot definirem que és una BATUCADA: Ritmes suggerents procedents del Brasil i de l’Àfrica a base de percussió. Ningú quedarà indiferent quan senti la nostra música. Per què? Perquè no té edat, no pots impedir que el teu cos es mogui a un compàs que aporta vitalitat i alegría. Amb què aconseguim que soni així? Us presentem els elements imprescindibles:

Caixa: un dels instruments bàsics, fonamental en una batucada ja que marca la base juntament amb els surdos i altres. És l’únic tambor que té un sistema de cordes o bordoner, amb un cos d’alumini que aporta un so agut, brillant i tallant a la batucada. Requereix molta tècnica, habilitat, i rapidesa.

Repenique: és molt similar a la caixa, tot i que el seu so és més sec. A la música brasilera s’interpreta amb una o dues baquetes produint un so molt característic d’aquell país. Un altre instrument que ens convida a la festa.

Surdos: els surdos són els pilars de la bateria, els més greus i els més grans, cilíndrics de fusta o metall. N’hi ha almenys tres tipus diferents, que són complementaris, i es poden considerar, el conjunt de surdos, com un únic instrument.
El surdo i la contra marquen la velocitat i el temps. El cortador, és el més petit dels tres i també el més agut. Pot improvitzar variacions, però sempre recordant la marxa o rumb de l’execució.
El primer paper del surdo és el de marcar el temps, amb els cops contundents de dues maces manejades amb destresa. Els surdos toquen, per tant, els quatre temps del compàs. Ritmes brasilers i africans, contagiosos, alegres i variats.

Timba: el so de la timba amb els seus tons alts, concisos o precisos i el seu baix fort, recorda el djembé de l’Àfrica de l’oest. Es colpeja combinant totes dues mans i requereix gran destresa i resistència física. És el protagonista de molts talls. No podrem evitar moure’ns amb el seu ritme compulsiu.

Tamborim: aquests instruments d’alta afinació, barreja de tambor i pandeiro precisen bona dosi de tècnica i es toquen amb fuets de plàstic produint un efecte musical que els converteix en protagonistes de la formació, com a responsables de les frases de
recuperació després d’un tall o break en el ritme general. El seu so sol anar acompanyat de salts i balls dels components del grup que contribueixen a l’animació de la festa.

Rocar: com és d’important per a nosaltres! Ens dona l’equilibri sonor. El seu vaivé davant i darrera i la seva expressivitat accentuant alguns moviments, motiven la festa, ens arrenquen els somriures i ens conviden a continuar saltant i ballant.

Agogo: molt similar al so d’un esquellot. Està format per dues campanes, una greu i l’altre d’un so més agut. Ara podem veure com els fan servir alguns grups de Hip Hop I Rock, però per la batucada és l’acompanyament perfecte per fer-nos gaudir de la samba.

Jam block: és un instrument musical que té so propi , es percudeix mitjançant una baqueta dura, de fusta o goma, al centre, a la vora o sobre de l’obertura. El seu so és brillant i buit, i la seva notació és lineal.

Vestuari, coreografies i actuacions

El vestuari que ens identifica és una samarreta blava o negra amb el nom del grup darrera i el logo davant, el pantaló és negre.
Però hem tingut temporades que hem canviat o el color i la forma del pantaló o el color de la samarreta.
Altres vegades, segons el tipus d’actuació hem anat tots de blanc o tots de negre però cadascú personalitzant la seva roba.
Drums Batukada creiem que la indumentària que utilitzem a cada actuació ha de ser molt còmode per poder ejecutar bé els balls. Cada cançó que toquem té una coreografia concreta.
Les coreografies són una part molt important per nosaltres. Ens ajuden a comunicar i connectar amb el públic. A partir d’una idea anem treballant-les durant els assajos.

Assagem dos dies a la setmana. Quan arriba el bon temps sortim a actuar tots els caps de setmana però en general tenim actuacions durant tot l’any.

Els Drumber@s sempre hem estat molt motivats per aprendre dels nostres mestres, treballant en equip amb tots els companys de grup per aconseguir un estil propi i poder-ho oferir arreu com ara a Llavaneres, Sant Feliu de Guíxols, Amposta, Cervera, Alacant, Mallorca…
Ens ho passem genial animant festes majors, carnavals ,actes solidaris, esdeveniments esportius, casaments i aniversaris. El nostre objectiu és sempre COMPARTIR amb tot el públic l’alegria i la bona energía de la música i de les nostres coreografies.

Drums Batukada

WEB

http://drums.entitats.esplugues.cat

Contactar

drumsdesplugues@gmail.com

615 24 99 43

Horari

Els assaigs els realitzem …