Colla de Geganters d’Esplugues

Colla de Geganters d'Esplugues

La nostra història

La Colla de Geganters d’Esplugues va néixer l’any 1984, alhora que naixien els gegants: la Marta, pubilla de l’hostal de can Picalqués; en Mateu, hereu del castell, i en Quim, el seu cavall; la gitana Caterina va arribar el 1987.

Durant els anys següents van anar apareixent els catorze capgrossos actuals que els acompanyen i que fan de contrapunt d’alegria i gresca a la presència més cerimoniosa dels gegants.

Els Geganters també tenen la figura de foc La Fal·lera, un drac nascut el 1989 a partir d’un cap construït per alumnes de l’institut Joanot Martorell. Per les seves dimensions i pes resulta poc manejable i s’ha d’empènyer entre 4 i 6 persones. Se’l va anomenar així perquè aquest és el crit dels geganters: “Fal·lera, fal·lera, fal·lera gegantera!!!”.

Des de la seva fundació, els Geganters d’Esplugues han organitzat any rere any totes les trobades de gegants i capgrossos per festa major de Sant Mateu, i diverses trobades de bestiari i capgrossos.

També han col·laborat amb les entitats veïnals en les festes del barri i han difós la cultura popular en escoles i instituts del poble. A més, participen en els principals actes festius d’Esplugues fent ballar els gegants i els capgrossos

Colla de Geganters d'Esplugues
Colla de Geganters d'Esplugues
Colla de Geganters d'Esplugues
Colla de Geganters d'Esplugues
Colla de Geganters d'Esplugues

Capgrossos

L’any 1996, en una reunió de la Colla de Geganters, van començar a posar noms als capgrossos, que semblava que els miressin des dels prestatges, i el 1997, quan es va celebrar la Ciutat Gegantera a Esplugues, es va editar un llibret amb les llegendes dels Capgrossos i dels Gegants. L’autor de les llegendes va ser en Víctor Febrer.

Alguns capgrossos van rebre noms relacionats amb barris o indrets d’Esplugues com el Dimoni de l’Espluga, En Vidalet, El Pastor de Finestrelles, El Pagès de La Plana, El Bruixot de La Mallola, El Marquès d’Esplugues, Hereu de Can Clota, Senyor del Gall i No Res de La Miranda, L’Indi d’Esplugues City o La Rajoleta. També hi podem trobar En Cargolí, El del Canó o els capgrossos dissenyats per la Mariona Millà, inspirats en la llegenda del Cavaller de Picalqués. Això sí, tots tenen la seva llegenda.

L’any 2004, coincidint amb el 20è aniversari dels Gegants, se celebrà a Esplugues la Trobada Nacional de Capgrossos i s’inaugurà la plaça dels Capgrossos d’Esplugues davant del Parc Pou d’en Fèlix.

Llegenda del Cavaller de Picalqués

Els Gegants d’Esplugues són els personatges de la llegenda del Cavaller de Picalqués. En Mateu, l’hereu del Castell de Picalqués, i la Marta de l’hostal desitgen un amor impossible. La gitana Caterina, treballadora de l’hostal ajuda la Marta a poder fer una trobada amb el Mateu però la història acaba tràgicament amb la mort del cavaller i el seu cavall, en Quim.

En un llibre de poesies del Víctor Balaguer (1824-1901) apareix un poema anomenat “Les bodes del Cavaller” escrit al Castell de Picalqués d’Esplugues l’any 1860.

La llegenda derivada del poema és recollida pel Mossèn Esteve Carbonell el 1949 al llibre “Monografia històrica d’Esplugues de Llobregat”.

D’auques i llegendes n’hi ha unes quantes versions. La versió difosa per la Colla de Geganters és d’en Francisco Javier Díaz Martínez amb text de Francisco Figueres editada l’any 1994 pel desè aniversari de la colla de Geganters.

Fal·lera

La Colla disposa d’una Secció de Foc denominada “La Fal·lera-Drac d’Esplugues”

Nans

La Colla disposa d’una Secció denominada “Nans”

WEB

https://cgeganters.entitats.esplugues.cat/

Contactar

gegantsesplugues@gmail.com

President: Francesc Martín – 676487831
Cap de Colla: Margarida Pàmies – 678603910

Horari

Tots els dijous a partir de les 20 hores