Assemblea de Festes Populars

Assemblea de Festes Populars

La nostra història

L’Associació de Festes Populars d’Esplugues és una entitat que té com a objectiu principal organitzar les Festes Populars de Sant Mateu, i fa difusió tant de les activitats pròpies com de les entitats de cultura popular.

Els antecedents més directes de les Festes Populars els trobem a Kan Kadena i l’Assemblea Popular d’Urbanisme, on gent del poble procedent de diverses entitats de cultura popular de la vil·la d’Esplugues organitzaven activitats de Festa Major a la masia okupada de Kan Kadena.

És així com, l’any 2004, després de tres anys d’actes de Festa Major organitzats amb èxit per part d’aquestes agrupacions, neix oficialment l’Assemblea de Festes Populars d’Esplugues.

Ho fa amb l’únic objectiu d’organitzar les festivitats de Sant Mateu des d’una perspectiva autogestionada, anticapitalista, feminista i popular que construeixi tradició, en contraposició amb el model urbanita i desarrelat que oferia l’ajuntament, mancat de tradicions i participació ciutadana i farcit d’actes polítics i activitats externalitzades muntades per empreses.

Assemblea de Festes Populars

Naixement

L’Assemblea neix oficialment l’any 2004 amb l’objectiu d’organitzar unes Festes Majors del poble i per al poble, organitzant actes i espais que esdevinguin punts de trobada per a ciutadania i colles en els diferents moments de les festivitats, assegurant d’aquesta manera que les Espluguines i els Espluguins tinguin un espai on ajuntar-se per tal d’omplir els carrers de celebracions i convertir la Vil·la en una gran festivitat col·lectiva.

Actualment l’Assemblea de Festes segueix organitzant la majoria de les activitats que es van definir en el seu inici, com el muntatge i gestió de les dues barraques de festes ubicades en els dos espais de les festes populars; els jardins de Robert Brilles i el parc de les Tres Esplugues -, el sopar de carmanyola – que dóna el tret d’inici a les festivitats – i la seva tradicional traca d’inici. També gestiona l’espai i la barra durant les concentracions de colles pels actes de cultura popular, organitza el dinar popular, ofereix el concert vermut, l’espectacle infantil i l’espectacle d’humor de Festa Major, organitza la tarda d’”escalabirres” i gestiona els concerts nocturns al parc de les Tres Esplugues i el seu servei de barra. Tots aquests actes, juntament amb els que organitzen la resta de colles de la Coordinadora de Cultura Popular es recullen en el cartell anual de la Festa Major, compilat i dissenyat per part de l’Assemblea.

Santa Magdalena

Addicionalment i des de fa uns anys l’Assemblea de Festes també participa de les festivitats de Santa Magdalena, gestionades per la Coordinadora de Cultura Popular d’Esplugues, organitzant-ne el correbars, que recorre el poble acompanyat d’una xaranga en directe.

Les Festes Populars d’Esplugues són conegudes en els nostres pobles veïns i any rere any es consoliden com un espai indispensable que defineix la festa major de la vil·la amb una identitat pròpia i unes dinàmiques concretes que a poc a poc estableixen tradició.

Contactar

festamajordesplugues@gmail.com