Esbart Vila d’Esplugues

La nostra història

L’Esbart Vila d’Esplugues és una entitat fundada el 1985 que té per objectiu la conservació i difusió de la dansa tradicional i de creació dels Països Catalans.

L’Esbart està format per les seccions de Petits, Infantils, Mitjans, Cos de Dansa i Grup de Pares. És una entitat moderna, sense ànim de lucre i molt dinàmica que treballa pel bé de les nostres tradicions folklòriques i que és oberta a tothom que en vulgui formar part.

L’Esbart organitza el Gran Espectacle Musical La Llegenda de Sant Jordi, els Festivals de Dansa, la Gran Ballada de Festa Major, la Festa Infantil de la Tardor, etc., a més de participar en altres actes d’Esplugues, com el Carnestoltes, la Festa Major Petita de Santa Magdalena, la Fira d’Entitats i la Diada Nacional de Catalunya, entre altres.

També és present en ballades d’arreu de Catalunya i ha participat en grans esdeveniments, com als Jocs Olímpics de Barcelona 92, al Fòrum de les Cultures l’any 2004 i a l’òpera-collage L’Home del Paraigua al Palau Sant Jordi de Barcelona, del 2012.

Esbart Vila d'Esplugues
Esbart Vila d'Esplugues
Esbart Vila d'Esplugues
Esbart Vila d'Esplugues

Dansa tradicional

La dansa tradicional és tot el conjunt de balls propis tant de Catalunya, el País Valencià,
Ses Illes, la Catalunya Nord, la Vall d’Aran i la resta de territoris dels Països Catalans. Igual que la seva música, aquests balls s’han transmès per tradició al llarg dels anys. Normalment les ballades van lligades a la gent d’un poble en dies festius o en certes cerimònies o rituals.

Són exemples de danses tradicionals dels Països Catalans les Jotes, el Ball Pla, el Contrapàs, la Rumba, les Seguidilles, els Boleros, la Sardana, els Balls de Gitanes, etc…

El vestuari és important i és una altra manera d’il·lustrar una tradició d’una zona geogràfica o d’una època en concret.

Els vestits tradicionals catalans solen ser de finals del s.XVIII i normalment tenen aquests elements:

Els Homes porten camisa blanca de cotó, pantaló de tres quarts de vellut amb un botó
daurat per ajustar a la cama, jaqueta de vellut rivetejada a les mànigues amb blondes, llaçada al coll de setí o ras, faixa de color vermell, ret granatosa al cap i
armilla, normalment de teixits brillants. De calçat, espardenyes o sabates.

Les dones porten gipó o cosset de vellut negre, davantal de blonda, faldilla fins a mitja cama, mantellina decorada amb un camafeo, mitenes i una ret al cap. De calçat espardenyes o sabates.

Dansa de creació

La dansa de creació és aquella que també coneixem com a dansa d’autor i el motiu de la seva creació solen ser balls més “propers” en el temps, més actuals. Algunes d’elles estan basades en melodies i coreografies ja existents.

El vestuari sol ser més específic, imaginatiu i variat, allunyat del vestuari tradicional català.

Alguns balls de creació que sol ballar l’Esbart Vila d’Esplugues són: El Ball del Ginjoler, la Marina, els Divertiments, la Farandola Provençal, els Aires de la Terra Alta, el Ball Joc Muntanyenc, Recordant l’Alguer, etc..

El Ball del Ginjoler és un ball en homenatge al Ginjoler provinent d’en Pau Orriols i plantat pel Marcel Casellas a Esplugues. L’any 1991 l’Isidor Vàzquez va fer la música del Ball del Ginjoler i va ser arranjada pel mateix Marcel Casellas. La coreografia la va fer en Lluís Puig i des d’aleshores l’Esbart Vila d’Esplugues la balla sempre per Santa Magdalena, el 22 de juliol, al voltant de l’arbre.

Esbart Vila d'Esplugues

WEB

https://esbartesplugues.blogspot.com/

Contactar

esbartvilaesplugues@gmail.com

93 473 44 12

Horari

(Dimarts de 19 h. a 21 h. al Casal de Cultura Robert Brillas)