Colla de Bastoners d’Esplugues

La nostra història

La Colla de Bastoners d’Esplugues va néixer l’any 1985. Es van estrenar amb una cercavila bastonera per la Festa Major de Sant Mateu i van ser batejats pels Bastoners de Terrassa.

Al cap de pocs anys, ja consolidats, van decidir elaborar una vestimenta pròpia amb el color lila, el color de la dona.

El ball de bastons és dels balls més antics que es coneixen i està estès per tota Europa. És difícil saber l’origen exacte del ball de bastons, però hi ha documents que recullen que a l’Edat Mitjana ja es podrien haver ballat i fins i tot molt abans, en rituals agraris. També s’ha estudiat que el ball de bastons prové del ball d’espases però que de manera natural es van anar substituint les espases per bastons provocant menys ferides, mutilacions.

Actualment el ballen grups d’entre 8 i 16 nois i noies armats amb un bastó a cada mà (menys la persona que porta el banderí, que només balla amb un bastó). Els balls consisteixen en melodies més aviat curtes on s’hi van duent a terme diferents passos i salts interpretant una coreografia preestablerta. Durant el ball es van colpejant de manera rítmica els bastons propis amb els de la resta de balladors/es.

Colla de Bastoners d'Esplugues
Colla de Bastoners d'Esplugues
Colla de Bastoners d'Esplugues

Vestuari

La Colla de Bastoners d’Esplugues té dos tipus de vestuari: el normal i el de Gala, utilitzat en diades importants com el seguici del pregó de Festa Major de Sant Mateu o el seguici de Santa Magdalena.

El vestit normal consta d’una camisa blanca de coll Mao amb l’escut de la colla a l’esquerra i uns bastonets petits a la màniga esquerra, un pantaló blanc, faldellí blanc amb rivets de color lila clar, mocador lila al coll, faixa lila, camals liles amb 32 picarols cadascun i espardenyes amb vetes lila clar com els rivets del faldellí.

El vestit de gala té camisa blanca de coll normal, braçalet amb la senyera a la màniga esquerra, pantaló blanc, faldellí lila amb rivets de color lila més clar, faixa lila, armilla lila perfilada amb lila més clar, com el faldellí, llaç lila lligat al coll de la camisa, camals liles amb 32 picarols cadascun i espardenyes de vetes liles com el rivet del faldellí.

Estris

Bastons: els bastons de la colla gran són d’alzina i són lleugerament cònics. Les mides són 365 mm de llargada, 42 mm de gruix a la part superior i 30 mm de gruix a la part inferior. Els bastons de la colla petita també són d’alzina, tenen una forma cilíndrica i fan 360 mm de llargada i 25 mm de gruix.

Banderí: per un costat és de color groc amb la senyera a la part inferior i amb el nom de la colla “Colla de Bastoners d’Esplugues” i la data dels 30 anys de la colla “1985-2015”. Per l’altre costat hi apareix la mà d’Esplugues i dos bastons amb el color lila, el color de la colla.

Colla de Bastoners d’Esplugues

La Colla de Bastoners d’Esplugues a més a més d’actuar a les diades anuals a Esplugues ha recorregut món mostrant el seu ball.

A Esplugues, les diades més importants són el Seguici de Santa Magdalena el 22 de juliol, el Seguici del Pregó de Sant Mateu pels voltants del 21 de setembre, la diada Bastonera a la Festa Major de Sant Mateu. També participen en molts actes del poble com la Festa de Sant Jordi de l’Escola Lola Anglada, l’arribada de la Flama del Canigó, les Festes del Gall i la Plana, la Fira de Nadal entre d’altres.

Fora del poble d’Esplugues cada any participen a la Diada de Terrassa, que és la Colla Bastonera que els va fer el bateig, i a la Trobada Nacional de Bastoners que se celebra a diferents poblacions. L’any 2001 aquesta trobada es va organitzar a Esplugues i va ser tot un èxit amb més de 1900 bastoners/es, 300 músics i 200 col·laboradors/es.

També han actuar a la Fira Mediterrània d’Arrel Tradicional de Manresa, al Fòrum de les Cultures de Barcelona el 2004, i han viatjat a Praga, Ahrensburg, Valladolid, Galícia, França, Perpinyà i a molts altres llocs emblemàtics.

La Colla de Bastoners d’Esplugues també té una secció infantil que participa de les diades bastoneres i de la cercavila infantil de Festa Major de Sant Mateu.

A més a més, a part d’estar apadrinats per la Colla de Bastoners de Terrassa, la colla d’Esplugues també fa de padrins de la Colla de Bastoners de La Palma de Cervelló (2002), de la Colla de Bastoners de Gavà (2009) i de la Colla de Bastoners de Sedó (2013).

Colla de Bastoners d'Esplugues
Colla de Bastoners d'Esplugues

WEB

www.bastoners-esplugues.cat

Contactar

colla@bastoners-esplugues.cat

Assajos

Assajos grans: Dimarts 20:30 – 22:00 h
Assajos Petits: Dimarts 18:30 – 19:30 h