TiC Espluga Viva

La nostra història

L’associació Espluga Viva és hereva de la tradició escolta des de la seva fundació l’any 1974. El pas del temps, la pròpia activitat i els canvis generacionals han marcat el camí a seguir.

TIC (Tradicions i Costums) és una entitat integrada a l’Associació Espluga Viva, té com a principal tasca la recerca, el coneixement la conservació i divulgació de les celebracions i festes que són pròpies d’Esplugues i les pròpies de la cultura popular i tradicional catalana. Unes tradicions que cal, no només conservar, sinó adaptar-ne els continguts a l’evolució dels temps, i fer que es transmetin de generació en generació, és aquí on resideix la riquesa de la cultura d’un poble.

Tenint present aquest objectiu general, TiC Espluga Viva dedica una especial atenció a les festes que marca el calendari tradicional català tanmateix influït per les estacions i per la tradició secular d’un país. Les Festes de Nadal, Sant Jordi, Sant Joan, Santa Magdalena, la Festa Major de Santa Magdalena i de Sant Mateu d’Esplugues, les Festes de Tardor amb el Festival de música Arrela’t i la castanyada són algunes de les celebracions a les quals dediquem un interès primordial.

TiC Espluga Viva
TiC Espluga Viva
TiC Espluga Viva

L’objectiu de TIC

L’objectiu de TIC no és només promoure la celebració d’unes diades lúdiques, a part de la vessant festiva de qualsevol tradició existeix la vessant històrico-cultural que, és la que ens ha configurat com a poble. Aquest component bàsic de les festes populars i tradicionals ha estat, des de sempre i conjuntament amb l’aspecte lingüístic, un dels principals fenòmens d’integració al país. És, doncs, també objecte de TiC Espluga Viva fer arribar a la ciutadania, no només el gaudi de la festa, sinó també el seu significat i les seves arrels instaurant així, el diàleg entre les cultures.

Especial atenció

En aquest sentit, hem dedicat des de sempre una especial atenció i un gran esforç a la celebració dels Focs de Sant Joan i l’arribada a Esplugues de la Flama del Canigó.
És també objectiu molt important de TIC la recuperació, conservació, regeneració i estímul de les tradicions de caràcter espluguí i, principalment la Festa Major d’estiu Santa Magdalena i la Festa Major de Sant Mateu dues de les festivitats en coordinació amb la Coordinadora d’Entitats de Cultura Popular d’Esplugues, amb la intenció d’aportar-hi aquest caràcter tradicional-popular, però a la vegada actual que caracteritza el nostre treball.

TiC Espluga Viva

Activitats:

Aula de Música Tradicional – Aula de Gralla
Espai permanent d’aprenentatge de la música tradicional i popular, practicant i gaudint dels instruments que en són propis.

Sant Joan – Flama del Canigó
Coordinació i actes de celebració de l’arribada de la Flama del Canigó a Esplugues. Conjuntament amb la Coordinadora d’Entitats de Cultura Popular d’Esplugues, la celebració de la Festa de Sant Joan al nostre poble.

Festes de Nadal – ARRELA’T al NADAL
Fira de Nadal on es dona relleu als elements propis de la tradició del Nadal i en especial al repertori musical nadalenc.

Festes de Nadal – Anem a buscar el TIÓ
Activitat adreçada especialment a la canalla més petita on la finalitat es trobar el TIÓ que els cagarà regalets la nit de Nadal…

Festival ARRELA’T
La programació del Festival, que celebrem a la tardor, ofereix un ventall molt ample de música, cançó i dansa d’arrel, d’acord amb les diferents mirades d’aquest àmbit. Es celebra les dues darreres setmanes d’octubre i com a cloenda coincidint amb la Festa de la Castanyada.

TiC Espluga Viva
TiC Espluga Viva

El Pati Blau – espai literari
Un espai on parlem de la literatura que moltes dones fan als Països Catalans. Poetes, narradores, contistes, pensadores…
Parlarem, debatrem, llegirem i ho farem amb elles, amb les autores que ens visitaran i ens presentaran la seva obra.

Abril/Primavera Literària – espai literari
L’ABRIL LITERARI és una proposta en la que durant tot el mes d’abril s’hi programen diferents activitats amb l’objectiu de promoure la literatura, els escriptors i escriptores i les obres escrites d’arreu del territori. Durant tot el mes s’hi poden trobar diverses activitats com: intercanvi de llibres, presentacions de llibres, exposicions, conferències, cursos, diàlegs, tertúlies, rutes literàries i moltes coses més.

Festa Major de Sta. Magdalena
L’entitat forma part de la Coordinadora d’Entitats de Cultura Popular d’Esplugues i en aquest sentit participem i gestionem alguns aspectes de la Festa: elaboració del Ferro de Ginjoler beguda indispensable en la Processo del Ferro. Coordinació del Concert vermut. Participació activa de l’Aula de Gralla, etc…

Festa Major de Sant Mateu
L’entitat també participa i gestiona alguns aspectes de la Festa: Matinades. Elaboració del Ferro de Ginjoler. Participació activa de l’Aula de Gralla…

Materials editats a disposició pública:

EXPOSICIÓ DE SANTA MAGDALENA (*)
L’exposició de Santa Magdalena consta de 25 DIN A 3 amb un muntatge de fotografies que ens situen en la festa, seguici i ofrenes de Santa Magdalena.

EXPOSICIÓ FOCS DE SANT JOAN- FLAMA CANIGÓ (*)
Exposició molt pedagògica que explica des de l’origen del foc a la vinculació amb les fogueres de Sant Joan i la Flama del Canigó, consta de 12 plafons emmarcats i preparats per ser penjats.

CD DE FOCS DE SANT JOAN (*)
És un CD on es relata l’origen de la festa i el seu significat i els inicis d’aquesta festa a Esplugues, tot envoltat d’imatges del nostre poble, és un document gràfic de gran valor per poder apreciar com ha anat evolucionant aquesta festa fins arribar a la festa d’avui.
(*) Aquestes exposicions estan a disposició de les entitats i escoles que ho sol·licitin.

LLIBRE+CD “La recuperació de la Festa Major de Sta. Magdalena. Esplugues de Llobregat”. Edició de l’any 2005

LLIBRE “ Esplugues Sona”. La música pròpia del Seguici Popular d’Esplugues de Llobregat i altres repertoris. Editat l’any 2012. Format de partitures de música.

REVISTA ”50 anys de la Flama del Canigó a Esplugues”
Una passejada per aquests 50 anys d’història.

TiC Espluga Viva

Aula de Música Tradicional d’Esplugues:

L’Aula de Música Tradicional és un espai on aprendre, practicar i gaudir de la música tradicional i popular i dels instruments que en són propis.
Ja fa força anys que l’Espluga Viva, a través del grup de TiC, ofereix classes de gralla a infants i adults. És un projecte formatiu per tal de dotar de músics els col·lectius vinculats a esdeveniments de tipus tradicional i popular (entremesos, cercaviles, balls de plaça …) amb les eines necessàries per a la seva formació musical com a grallers, proporcionant una formació que garanteixi la seva qualitat com a músics i el seu coneixement del context en què es mouen.
La música en general, és una activitat fonamentalment col·lectiva, i per tant, social.

Objectius
● Apostar per una formació dirigida per professionals adaptant-nos a les necessitats de cada alumne.
● Dotar la ciutat d’una escola de música tradicional de qualitat i compromesa amb el poble.
● Treballar amb les entitats de cultura popular d’Esplugues per a poder complir les seves necessitats musicals.
● Donar a conèixer la música tradicional i la cultura popular a tot el municipi.
● Treballar per a la promoció de la música i la cultura popular i tradicional a través de la formació i les activitats que se’n derivin durant el curs, com cercaviles, tallers, mostres d’instruments, etc

TiC Espluga Viva
TiC Espluga Viva

WEB

www.esplugaviva.cat

Contactar

secretaria@esplugaviva.cat

Tel: 93 473 39 09

Horari presencial

C. Sant Francesc Xavier, 7
08950 Esplugues de Llobregat
dl-dt-dj-dv- de 17 a 20 h
dm- de 9 a 13 h