La Festa Major de

Sant Mateu

21 de setembre

La festa de tothom. La de les entitats, les veïnes d’Esplugues i d’arreu. La del Ferro, Ferro, el Toc d’Inici, la cercavila infantil i la cercavila festiva.

Sant Mateu
Toc d’Inici el dia del Pregó de Festa Major a la Plaça Sta. Magdalena. 2015

L’organització de la Festa Major de Sant Mateu és una mica diferent de la de Santa Magdalena. En aquest cas, hi ha moltes més activitats i d’àmbits molt diversos. Altres entitats que no formen part de la Coordinadora, ja siguin culturals o esportives, i el mateix Ajuntament, omplen el cap de setmana d’activitats. També les colles de cultura popular organitzen les seves activitats per compte propi, això sí, coordinades en la mesura del possible per la Coordinadora. En aquest document només es tractaran les activitats on participen les colles de cultura popular de la Coordinadora.

Esplugues celebra des de l’any 2000 el Seguici del Pregó que queda definit amb el conjunt d’entitats que hi formen part i té la funció d’acompanyar el/la Pregoner/a de la Festa Major de Sant Mateu al balcó de l’Ajuntament, des d’on es proclama el pregó. El 2001 es va aprovar un protocol del Seguici del Pregó i el Toc d’Inici, i encara és vigent a falta d’aprovar una nova proposta més actualitzada que no està sent ben rebuda per part de l’equip de govern. Actualment (2023), el procés es troba estancat per diverses discrepàncies entre l’equip de govern i la Coordinadora.

A més de les activitats pròpies de les colles i Entitats de cultura popular d’Esplugues, a principis dels anys 2000 diferents col·lectius van començar a treure al carrer la idea d’unes Festes Populars fora del marc institucional. Unes Festes Populars fetes des del poble i per al poble. En aquest sentit, es van proposar algunes activitats al marge del programa que oferia l’Ajuntament. El 2001, per exemple, el col·lectiu de Kan Kadena feia una processó reivindicativa que arribava al pregó de l’Ajuntament.

També l’Assemblea Popular d’Urbanisme o Pim Pam Pum Cultura Popular van ser un punt de trobada entre col·lectius que reivindicaven uns pobles vius amb persones que ja formaven part del teixit associatiu d’Esplugues. D’aquesta manera es van dur a terme les primeres Festes Populars els anys 2001, 2002 i 2003.

L’any 2004 es va voler donar una resposta alternativa a la programació de la Festa Major per cobrir certes mancances i es van organitzar unes Festes Populars al rovell de l’ou d’Esplugues. El carrer de les Piles, després d’un intent fallit d’ocupar un espai al costat del Casal de Cultura Robert Brillas, va acollir la programació de tot un cap de setmana amb concerts, projeccions i altres activitats lúdiques per a tots els públics.

El mocador de festa major ja és tot un símbol de la Festa.

L’any 2005, amb la creació de la Coordinadora d’Entitats de Cultura Popular, es va creure necessari ajuntar esforços i va ser a partir de llavors que va néixer l’Assemblea de Festes Populars. Formant part de la Coordinadora i colze a colze amb les entitats de cultura popular d’Esplugues, l’Assemblea treballava per conformar un programa de Festa Major unitari en el qual tinguessin cabuda tant les activitats de les colles com els Geganters, els Bastoners, els Castellers, els Diables o l’Esbart, i també els concerts a la Barraca del parc de les Esplugues, els dinars populars, els concerts vermut, espectacles de circ i d’humor…

La clau d’aquesta col·laboració amb les colles va ser crear dos punts de trobada gestionats per les mateixes colles i Entitats de la Coordinadora: la barraca del Casal de Cultura Robert Brillas i la barraca dels concerts de nit al parc de les Esplugues. És en aquests espais on comencen o acaben la majoria d’activitats de cultura popular. Una altra clau de l’èxit de les Festes Populars va ser donar importància a la infraestructura (carpa per tapar l’escenari per no haver de suspendre per pluja i barraca tancada per tenir el servei de bar a punt i segur) i la programació, que estava pensada per agradar a grans, joves i petits.

Des del 2005, l’organització de la Festa de Sant Mateu ha estat d’aquesta manera, amb alguns canvis i matisos, però amb la voluntat de treballar conjuntament des de la Coordinadora tots els actes, començant pel Seguici del Pregó i acabant amb la traca final de Festes.

Sant Mateu
Toc d’inici de 2022, celebrat provisionalment al parc Pou d’en Fèlix.
Sant Mateu
Marxandatge de la Coordinadora d’Entitats.
Sant Mateu
Toc d’inici de 2011, a la plaça Santa Magdalena.

L’Estructura de la Festa

Tot i que el dia festiu és el dia 21 de setembre o, depenent de l’any, el dilluns més proper, si aquest dia cau entre setmana no cobra gaire importància pel que fa a activitats. La majoria dels actes es concentren en el cap de setmana, sent el pregó i el Toc d’Inici de la Festa Major els actes que donen el tret de sortida.

El pregó sempre serà el dia de la vigília de Sant Mateu (21 de setembre) excepte si Sant Mateu cau en diumenge, dilluns, dimarts o dimecres, cas en què passa a celebrar-se el divendres anterior.

DOS DIES ABANS DEL PREGÓ

BAIXADA DEL FERRO

L’any 2022, es va incorporar un nou acte a la Festa Major de Sant Mateu: la Baixada del Ferro. La beguda espluguina més genuïna ja fa anys que és el Ferro de Ginjoler (fent honor a les corrandes del Ferro Ferro del Toc d’Inici i a l’arbre més nostrat pels espluguins i espluguines). Es tracta d’una mena d’aigua de València amb alguns ingredients secrets com el licor de gínjols macerats. Aquesta beguda, tradicionalment, es pot tastar el primer dia de Festa Major de Sant Mateu abans del Seguici del Pregó, i és l’Espluga Viva qui la prepara per a l’ocasió. Però d’on surt el Ferro de Ginjoler? Diu la llegenda que els espluguins i es- pluguines, dies abans de la Festa Major de Sant Mateu, pugen a la muntanya de Collserola i prenen la beguda de la font del Ferro. Es diu que n’omplen una bóta i la baixen a pes fins la plaça del poble.

DIA PREVI AL PREGÓ

SOPAR DE CARMANYOLA I MOSCATELLADA
Aquest acte va néixer de la necessitat de trobar-se i fer caliu que tenien les persones que portaven una setmana muntant les infraestructures dels espais de la Festa Major. Després del sopar de germanor es reparteix un tastet de moscatell, gratuït per a tothom qui porti un instrument i toqui cançons o balls propis d’Esplugues.
Sant Mateu
Ferro de Ginjoler. La beguda del Seguici del Pregó. 2022
Sant Mateu
Homenatge als traspassats. 2015

DIA DEL PREGÓ i TOC D’INICI

CONCENTRACIÓ DE COLLES

A la tarda hi ha la concentració al Casal de Cultura Robert Brillas.

HOMENATGE AL ROURE DELS TRASPASSATS

Abans de començar la Festa, hi ha un espai per a recordar aquelles persones properes a les colles que ens han deixat durant el curs. Amb la interpretació de la “Rosa Vermella” per part de la Banda del Ferro, Ferro es fa un lluïment conjunt i solemne als Jardins del Casal de Cultura Robert Brillas. També és el moment de presentar el/la pregoner/a que anirà al carro de la Colla dels Tres Tombs d’Esplugues tancant el Seguici, juntament amb el/la regidor/a de Cultura i el/la Mestre/a de Cerimònies.

SEGUICI
FORMACIÓ DEL SEGUICI

A la Rambla Àngel Guimerà, totes les colles participants del Seguici es preparen per l’acte més important de la Festa Major de Sant Mateu. Ball de Diables d’Esplugues, Escamot Trabucaire d’Esplugues, Toc de Foc, Spelugg, Grup de Percussió Drums, Grup de Percussió Atabalats, Nans, Geganters d’Esplugues, Geganta Exiliada de l’Assemblea de Festes Populars, Colla de Bastoners d’Esplugues, Esbart Vila d’Esplugues, Colla de Castellers d’Esplugues, Tic Espluga Viva, Colla dels Tres Tombs d’Esplugues, Banda del “Ferro Ferro”, pregoner/a, regidor/a de cultura, mestre/a de cerimònies.

 SEGUICI DEL PREGÓ

Del Casal de Cultura Robert Brillas fins a la plaça de Santa Magdalena, davant de l’Ajuntament.

PREGÓ
TOC D’INICI

Amb els Balls Propis d’Esplugues interpretats per la Banda del “Ferro Ferro” i enllaçats amb les corrandes improvisades per part d’algun/a glosador/a reconegut/da en el panorama musical català. Les colles aprofiten per ballar al mig de la plaça i fer la seva millor actuació.

CERCATASQUES-CORREFOC

A càrrec del grup d’espectacles-correfoc Boc de Biterna.

CONCERTS

Organitzats per l’Assemblea de Festes Populars al parc de les Esplugues on durant tota la Festa Major hi ha instal·lada una barraca gestionada per les mateixes colles de la Coordinadora i col·lectius afins a les Festes Populars.

Sant Mateu
La banda del Toc d’Inici , interpretant “La Rosa Vermella” en homenatge als traspassats, en els moments previs a la formació del Seguici. 2015

DISSABTE

CERCAVILA INFANTIL
Amb la participació de les colles infantils de cultura popular (Ball de Diables, Nans, Gegantons, Bastoners, Esbart, Drac de l’AEiG Sant Jordi, Castellers, músics) i algunes escoles. Des de l’Ajuntament fins al Casal de Cultura Robert Brillas.
BALLS D’ENTRADA A LA PLAÇA

Colles de la Cercavila Infantil, Ball Parlat i Versots del Ball de Diables Infantils.

CONCERT VERMUT GLOSAT

A la barraca del Casal de Cultura Robert Brillas, a càrrec de l’Assemblea de Festes Populars.

DINAR POPULAR DE FESTA MAJOR
DIADA BASTONERA
Amb la participació de colles convidades.
PRE-DIADA CASTELLERA
Amb la participació de dues colles convidades al Casal de Cultura Robert Brillas.
CORREFOC
Amb la participació del Ball de Diables i colla convidada, el drac La Fal·lera, els Drums i l’Spelugg.
SOPAR POPULAR
Organitzat per la Colla de Bastoners.
CONCERT DE BALL FOLK
Organitzat per la Colla de Bastoners.
CONCERTS
Al parc de les Esplugues, organitzats per l’Assemblea de Festes Populars.
Sant Mateu
Seguici del Pregó de Festa Major. 2011
Sant Mateu
Seguici del Pregó de Festa Major. 2011

DIUMENGE

MATINADES
Pels carrers d’Esplugues.
TROBADA DE GEGANTS I CAPGROSSOS
Amb la participació de colles convidades.
SEGUICI DE DIUMENGE
DIADA CASTELLERA
Amb la participació de colles convidades.
TARDA D’ESPECTACLES

Hi tenen lloc espectacles familiars d’humor i d’animació i l’escalada de caixes de begudes organitzats per l’Assemblea de Festes Populars.

GRAN BALLADA DE DANSA TRADICIONAL
A càrrec de l’Esbart Vila d’Esplugues.
CONCERTS
Al parc de les Esplugues.
Sant Mateu
Aspecte de la plaça Santa Magdalena el dia del Pregó amb el Toc d’Inici. 2015
Sant Mateu
Grup de diables infantils Toc de Foc.
Sant Mateu

Concerts al parc de les Esplugues. 2018

Sant Mateu
Concert vermut glosat. 2018
Sant Mateu
Correfoc. Drac La Fal·lera. 2011
Sant Mateu
Entrada a plaça del Seguici del Pregó.2012
Sant Mateu
Entrada a plaça del Seguici del Pregó.2012
Sant Mateu
Trobada de gegants i capgrossos, 2022
Sant Mateu
Diada Castellera, 2019
Sant Mateu
Gran ballada de dansa tradicional, 2022
Sant Mateu
Concerts al parc de les Esplugues. 2018
Cercavila festiva.2006

Cercavila festiva.

21 DE SETEMBRE (SANT MATEU)

ESPECTACLE D’ANIMACIÓ FAMILIAR
Aprofitant que és dia festiu a Esplugues i no hi ha escola.
CERCAVILA FESTIVA
A la tarda-vespre, Cercavila festiva amb totes les colles de la Coordinadora: Ball de Diables, Escamot Trabucaire, Nans, Colla de Geganters d’Esplugues, Colla de Bastoners d’Esplugues, Esbart Vila d’Esplugues, Colla de Castellers d’Esplugues, TiC Espluga Viva, Grup de percussió Drums, Grup de percussió Atabalats.
BALLS D’ENTRADA A LA PLAÇA
Amb la participació de les colles de cultura popular.
CASTELL DE FOCS
ESPECTACLE DE PERCUSSIÓ
Coordinadora d'Entitats de Cultura Popular d'Esplugues
Contacte

Coordinadora d’Entitats de Cultura Popular d’Esplugues.

Correu electrònic:

coordinadoraesplugues@gmail.com