Castellers d’Esplugues

Castellers d’Esplugues

La nostra història

La Colla de Castellers d’Esplugues és una colla castellera fundada l’any 1994 que té com a activitat principal alçar castells, a Esplugues i arreu del territori.

Els Castellers desenvolupen l’activitat en dos àmbits: d’una banda, dins del poble, participant en les festes i activitats que hi tenen lloc cada any, com Sant Mateu i Santa Magdalena, i, d’una altra banda, a més de fer poble, la colla difon la cultura castellera i popular arreu dels Països Catalans i a fora, en actuacions castelleres amb altres colles o en solitari.
Les actuacions habituals a Esplugues són per Sant Jordi, festes de Can Vidalet, Santa Magdalena, Sant Mateu i el Memorial David Carreras, cap a l’octubre, en honor al fundador de la colla. A més, participen en moltes activitats del poble, com Carnestoltes i Reis, la rebuda de la Flama del Canigó i la revetlla de Sant Joan, les festes populars, etc.

Castellers d’Esplugues
Castellers d’Esplugues

Els castells dels Cargolins

Per anomenar un castell primer es diu l’estructura (gent a cada pis del tronc) i després el nombre de pisos. Els castells d’estructura 2 també s’anomenen torres i els d’1, pilars.

Segons l’alçada, alguns castells porten folre o també manilles, que són petites pinyes sobre la pinya grossa.

La millor actuació dels Castellers d’Esplugues, Els Cargolins, és la que s’anomena com a clàssica de 8: 3de8, 4de8 i 2de7 (que per la seva dificultat es considera de 8) i van ser la primera colla del Baix Llobregat en descarregar un 3de8 i en fer una clàssica de 8.

El 5de7 és un dels castells emblema de la colla en memòria del David Carreras. El 3de7 aixecat per sota és una de les especialitats de la colla espluguina i és un castell molt espectacular que es veu a poques places. Un altre castell a destacar és el 9de7, que només l’han pogut fer una vegada perquè es necessita molta gent al tronc, molta canalla i molta pinya.

La pinya

La pinya és la part més complexa i nombrosa del castell i la més important perquè serveix de base i suport a tota la resta. Cada casteller ocupa una posició determinada i té una funció específica.

L’equip del baix: els baixos són els castellers que toquen de peus a terra i són tants com indica el primer número del castell (1, 2, 3, 4, 5, 7 o 9). Són persones no gaire altes però molt fortes. Cada baix per darrere té el contrafort, també baixet i fort, i per davant l’agulla de complexió alta i prima. Les crosses són dues per cada baix, han de ser baixetes i falquen el baix per evitar que s’enfonsi.

L’equip de mans: els primeres mans són homes alts i corpulents i subjecten el cul dels segons. Darrere dels primeres mans hi ha els segones mans, els terceres, etc… Entre les rengles que formen els mans hi trobem els vents, també alts. Entre vents i mans hi ha els laterals i entre laterals i vents hi ha les diagonals. Les falques o taps es posen en els espais que queden buits. A mida que ens anem allunyant del tronc del castell les persones van sent cada vegada més baixes.

El tronc

Els baixos són els que toquen de peus a terra i no es veuen. Els primers castellers que veiem sobre la pinya són els segons, de constitució corpulenta; els següents són els terços, i després els quarts, i els quints, etc…
Castellers d’Esplugues

El pom de dalt

Els tres pisos més elevats del castell són coneguts com el pom de dalt i són formats per la canalla més menuda. D’una banda hi ha els dosos, dos nens o nenes que s’agafen mirant-se cara a cara; damunt s’hi col·loca l’aixecador/a o acotxador/a, ajupit/da i eixarrancat/da, i, al capdamunt de tot, l’enxaneta, que seu sobre l’acotxador/a i saluda amb el braç aixecat, gest que es coneix amb el nom de «fer l’aleta» i significa que un castell ha estat carregat.
Castellers d’Esplugues

WEB

https://www.cargolins.cat/

Contactar

cargolins@cargolins.cat

Local d’assaig
Carrer Àngel Guimerà, 191
08950 Esplugues de Llobregat

Local social
Carrer Josep Argemí, 52
08950 Esplugues de Llobregat