La Coordinadora

La Coordinadora d’Entitats de Cultura Popular d’Esplugues

La Coordinadora d’Entitats de Cultura Popular, a més a més d’organitzar i coordinar les festes de Sant Joan, Santa Magdalena i Sant Mateu també treballa per a la difusió de la cultura popular d’Esplugues i organitza tallers, formacions, jornades… vetllant per millorar la convivència entre les colles i obrint-se de cara al poble.

Alguns dels projectes transversals que treballa la Coordinadora són els següents:

CASAL D'ENTITATS

Des de la creació de la Coordinadora d’Entitats de Cultura Popular l’any 2005, un dels objectius ha estat, sempre, tenir un Casal d’Entitats per a totes les colles de cultura popular. Un espai digne amb sales de reunions, sales d’assaig insonoritzades, sala polivalent per a programar-hi activitats, magatzems per a totes les colles, espai-museu per a exposar-hi materials i figures, bar i terrassa exterior, sent el punt de trobada de les colles i entitats de la Coordinadora, un lloc on generar sinergies i enfortir la cultura popular d’Esplugues.

L’any 2005 es va fer un primer projecte que no va acabar de quallar. Algunes colles van anar a la nau del carrer Nou i el 2013 van ser reubicades a la nau del carrer Àngel Guimerà.

El 2017 es va engegar un nou projecte de construcció de Casal d’Entitats però, tot i estar aprovat per l’equip de govern i l’arquitecte municipal, el 2021 es va desestimar la proposta per part de l’Ajuntament, quedant-se, les entitats, en males condicions a la nau del carrer Àngel Guimerà.

PROTOCOL DEL PREGÓ

El protocol és el conjunt de regles que cal observar pel que fa a les cerimònies oficials. Igualment, el verb transitiu protocol·litzar és definit com a acció d’incorporar (quelcom) a un protocol.

L’any 2000, després d’unes reunions entre persones interessades en la cultura popular (David Carreras, Marcel Casellas, Joan Sanagustin, entre d’altres), es decideix que cal donar identitat pròpia al Pregó de la Festa Major de Sant Mateu d’Esplugues sent, les colles de cultura popular, les protagonistes de la Festa.

La proposta va ser fer un Seguici que acompanyés el pregoner/a i les autoritats a l’Ajuntament per a poder fer el pregó. També, amb totes les colles, entitats i persones del poble a la plaça calia fer gran la Festa i es va dissenyar el Toc d’Inici d’Esplugues, amb una banda de 20 músics interpretant els balls propis d’Esplugues.

Tots els detalls de la celebració es van escriure en un protocol acceptat per l’Ajuntament i la Comissió de la Festa Major de Sant Mateu el 2001. Des de llavors sempre s’ha anat celebrant de la mateixa manera incorporant, el 2004, l’Homenatge al Roure dels Traspassats per homenatjar aquelles persones de les colles que ens han deixat durant l’any.

Actualment, arrel de les xiulades al pregó i de la no voluntat de l’equip de govern per a solucionar algunes discrepàncies amb la Coordinadora, el protocol s’ha vist trencat. L’Ajuntament ha desvinculat l’acte del pregó del Seguici i el Toc d’Inici. La Coordinadora, amb una nova proposta actualitzada de protocol, vol reconduir la situació per a recuperar l’estructura de la Festa que feia 20 anys es duia a terme de la mateixa manera, entenent-la com a patrimoni cultural i festiu espluguí.

PRESSUPOSTOS PARTICIPATIUS

La Coordinadora d’Entitats de Cultura Popular d’Esplugues va generant moltes propostes per a fer més gran i millor la Festa i per potenciar els elements de cultura popular d’Esplugues, ja siguin les colles i figures, la Festa, les músiques, els balls, els elements identitaris…

Aprofitant la convocatòria dels pressupostos participatius de l’Ajuntament d’Esplugues de l’any 2021, la Coordinadora va presentar 4 propostes de les quals una (la reforma de la Nau del carrer Àngel Guimerà) no va passar el primer filtre.

Les tres propostes que van entrar a votació popular van ser:

  • Elaboració de les rèpliques dels gegants d’Esplugues en petit per a potenciar la cercavila infantil.
  • Elaboració d’un llibre-CD amb les músiques pròpies de la Festa Major de Sant Mateu d’Esplugues.
  • Crear un espai de llibres de cultura popular a la Biblioteca Pare Miquel d’Esplugues.

Les tres propostes van sortir publicades com a guanyadores d’aquella edició dels pressupostos participatius quedant en els tres primers llocs.

Mesos més tard va arribar la comunicació de l’Ajuntament dient que de les 3 propostes només es podia fer la construcció de les rèpliques dels gegants. La proposta del llibre-CD quedava desestimada i la dels llibres a la biblioteca també quedava desestimada però es miraria de gestionar des de la regidoria de Cultura.

A dia d’avui (2024) encara no se sap res de l’elaboració de cap de les propostes guanyadores d’aquell 2021.

CAMPANYES DE DIFUSIÓ

Amb la voluntat de difondre la cultura popular d’Esplugues, des de la Coordinadora s’han generat diferents canals i campanyes de difusió:

  • Pàgina web. S’ha elaborat una nova pàgina web amb la informació de les Festes de Santa Magdalena, Sant Mateu i Sant Joan, informació de totes les colles i entitats de la Coordinadora, les músiques i els balls propis d’Esplugues i un apartat de materials descarregables pensats per a la difusió de la cultura popular a les escoles, entitats o famílies d’Esplugues.
  • Canal d’Instagram @coordinadoraesplugues on es van penjant els actes més rellevants i es van explicant informacions d’interès de les colles i entitats de la Coordinadora i els elements festius més destacats.
  • Canal de difusió de Whatsapp on es van anunciant totes les activitats relacionades amb la cultura popular d’Esplugues.
  • Parades informatives i de venda de materials de la Coordinadora. Aquestes parades es posen al carrer les setmanes prèvies a la Festa Major, Sant Jordi, i serveixen per a vendre domassos, mocadors, pòsters, dibuixos per pintar… Normalment són amenitzades amb música en directe.
  • Campanya TotSuma. Amb la voluntat de trobar altres vies de finançament es va fer una campanya de micromecenatge per a poder repartir els pòsters grossos de les colles a les escoles i fer un primer tiratge important de domassos de la Festa Major de Sant Mateu i de Santa Magdalena.
  • Quadern de cultura popular d’Esplugues per a l’àmbit educatiu. Explica les Festes, les colles i entitats, les músiques i balls propis i els elements de la cultura popular d’Esplugues més destacats.
  • Campanya voluntaris, mocador, domàs i aparadors guarnits per Festa Major. Es van fer una sèrie de cartells perquè els comerços i veïnat guanís els balcons i els aparadors durant la Festa Major.
FORMACIONS
  • Formació feminista: L’any 2021 i 2023, des de la comissió feminista de la Coordinadora es va impulsar la primera formació feminista per les persones membres de les colles i entitats. Les formacions van anar a càrrec de la cooperativa Fil a l’Agulla i la cooperativa l’Esberla, entitats especialistes en la matèria. La resposta d’aquestes primeres edició van ser molt positives i es va acordar fer una formació en aquesta línia cada 2 anys. Actualment (2024) s’està treballant en la redacció d’un protocol per a la prevenció d’agressions masclistes i per a l’actuació en el cas que se’n detectin dins de les colles i/o activitats organitzades per a la Coordinadora d’Entitats de Cultura Popular d’Esplugues. 
  • Curs de flabiol i tamborí: L’any 2022 es va realitzar el primer curs de Flabiol i Tamborí per a principiants. L’objectiu del taller era donar a conèixer aquests instruments tradicionals i fomentar el seu ús durant les activitats festives de les entitats i la Coordinadora. La professora va ser la Cristina Boixadera, referent d’aquests instruments al territori. Una vegada acabat el curs, els estudiants van poder comprar el flabiol que van fer servir.
  • Jornades de cultura popular. El 2017 i el 2018 es van realitzar unes jornades per tractar temes de cultura popular. Es van fer a la masoveria de Can Tinturé i es comptava amb ponències d’experts en els temes a tractar. El primer any es va fer una introducció a l’origen dels Seguicis i les colles i balls que en formen part amb la ponència d’en Salvador Palomar (Reus) i Marcel Casellas (Esplugues). El segon any es va abordar el tema de la cultura popular a les escoles amb les experiències d’en Dani Àlvarez (Mataró) i en Jordi Rius (Sant Feliu de Llobregat).

Segueix-nos a les xarxes i canals de difusió per estar al dia de totes les nostres activitats

Coordinadora d'Entitats de Cultura Popular d'Esplugues

Contacte

Coordinadora d’Entitats de Cultura Popular d’Esplugues.

Correu electrònic:

coordinadoraesplugues@gmail.com