Grup de Percussió Atabalats

La nostra història

Atabalats és un grup de percussió nascut el 2002 a Esplugues de Llobregat. Participen a les festes majors d’Esplugues i altres pobles, així com a altres festes, fires o esdeveniments privats.

Inicialment va néixer amb timbals de fusta i pell fent un repertori de percussió més aviat tradicional, incloent el Toc del Ball de la Fal·lera (el Drac d’Esplugues que porta la Colla de Geganters) que va compondre l’Isidor Vázquez l’any 2002. Mica en mica, la colla va anar fent el canvi d’instruments i va convertir-se en l’actual Atabalats, que es dedica a fer ritmes variats, des de l’estil brasiler fins a l’electrònica.

L’objectiu dels Atabalats és divertir a grans i petits fent-los riure, saltar, cridar i ballar interpel·lant el públic que els envolta arreu on van a tocar. Els Atabalats han actuat arreu de Catalunya, per festes majors, privades i públiques i en esdeveniments de tota mena. A Esplugues, participen habitualment en els seguicis i cercaviles de les festes populars, des de Santa Magdalena fins a Sant Mateu, i en altres actes, com la Fira de la Solidaritat, etcètera.

Cada any, el Grup de Percussió Atabalats organitzen la Festa de la Percussió, coneguda com a Festa Percu. Acostuma a ser pel juny, cap a final de curs, i es fa al Parc dels Torrents. En aquesta festivitat aprofiten per convidar grups de percussió i altres espectacles a Esplugues. A la zona de teatre hi ha grups de ball, teatre, mímica… cada any busquen opcions diferents. També hi ha una zona infantil perquè els agrada que les famílies puguin gaudir de la seva Festa.

Grup de Percussió Atabalats
Grup de Percussió Atabalats

Instruments

La formació dels Atabalats consta dels següents instruments: Surdos, Contrasurdos, Cortadores, Caixes, una timba, un Repenique, Tamborís, una Güira, un Rocar, una Campana i un Agogó. De tant en tant utilitzen Kazoos per donar un altre aire als temes.

SURDO: És l’instrument més gros i el seu paper és molt important perquè és qui, normalment, toca el primer cop de cada compàs i és una guia fonamental pel grup a l’hora de mantenir el tempo.

CONTRASURDO: és gairebé tan gros com el surdo i normalment fa la “contra” del ritme que fa el Surdo, és a dir, als ritmes més tradicionals toca el segon i quart cop de cada compàs.

CORTADOR: dels tres surdos és el més petit i acostuma a tocar intercalat entre els altres dos,”tallant” el ritme base i donant-li un ritme característic.

CAIXA: tocar la caixa és molt cansat perquè tota l’estona toca moltes notes… per cada cop de surdo acostuma a fer uns 16 cops! A més a més, se li incorporen unes xapes en alguns temes concrets per donar-li color.

TIMBA: és molt difícil de tocar perquè es toca sense baquetes, directament amb les mans, i es juga amb els cops perquè soni d’una manera o una altra. La seva forma també és particular, és molt allargada i això fa que l’hagis de controlar entre les dues cames.

REPENIQUE: és un instrument molt agut i es toca a l’alçada dels genolls. A Atabalats s’associa amb la figura de director musical, és a dir, la persona que diu al grup quin tema tocar durant les actuacions. El repenique es toca amb unes baquetes flexibles que sempre estan tortes.

TAMBORÍ: és l’instrument més petit. Però que no us enganyi la mida, tocar-lo a Atabalats implica ballar moltíssim, saltar, animar al públic.. si cap, més que la resta d’instruments!

CAMPANA: també anomenat esquellot, com els que porten les vaques o el bestiar que pastura per les muntanyes perquè el pastor sàpiga on té els animals. Li dóna un color especial a les peces on s’utilitza.

ROCAR: és un dels instruments més oblidats però quan sona aporta moltíssim. Està format per moltes xapes metàl·liques que xoquen entre elles depenent de com es mogui. Té molts noms: Rocar, Shaker, Xapes o Chequere.

GÜIRA: és un instrument que serveix per adornar, és la versió professional de l’ampolla d’anís per Nadal. Es toca amb una baqueta que sembla una pinta i es rasca sobre la seva superfície rugosa.

Vestuari i coreografies

El vestuari dels Atabalats és lliure, tot i que intenten mantenir una línia estètica similar, on els colors corporatius són el negre i el taronja.

Les coreografies són molt important per una colla de percussió com Atabalats i sempre les intenten associar al ritme que estan tocant. Són molt variades però totes tenen un denominador comú: han de tenir molta energia, s’ha de poder saltar i ballar i es podria dir que els “pogo’s” són la marca de la casa.

Els estils que toquen els Atabalats són: la samba, la samba-reggae, electrònic, baiao, el reggaetón, el mambo, el funky entre d’altres.

Grup de Percussió Atabalats
Grup de Percussió Atabalats
Grup de Percussió Atabalats

WEB

https://sites.google.com/view/atabalats/

Contactar

atabalats.info@gmail.com

Horari

Els assaigs els realitzem els dilluns i dimecres de 20 a 22 h. a la Nau.
Carrer d’Àngel Guimerà, 187.