Flama del Canigó i Revetlla

Sant Joan

23 de juny

Del cim del Canigó a Esplugues, i d’aquí a la resta del Baix Llobregat. Com vivim al poble el viatge de la flama més esperada de l’any?
El foc és el protagonista d’una nit de cercavila, fogueres i revetlla amb música i ball.

La revetlla de Sant Joan és una de les celebracions més importants i significatives de la tradició catalana. L’arribada de l’estiu amb el solstici, des de temps immemorials, ha servit per a fer rituals en els quals el foc ha tingut una importància cabdal.
La Flama del Canigó s’escampa per tots els territoris de parla catalana i encén les fogueres de totes les poblacions i barris, que esperen amb delit la sortida del sol, com és tradició, en la nit més curta de l’any.

A Esplugues, l’arribada de la Flama del Canigó data de l’any 1972, de la mà de Frederic Cano i un grup d’escoltes de la Parròquia de Santa Magdalena. Els anys 1973 i 1974 l’organització va ser a càrrec de l’AE Abat Oliba i, a partir del 1975, del naixent Agrupament Escolta Espluga Viva.

L’any 1985 es va celebrar a Esplugues el III Congrés dels Focs de Sant Joan amb representants de tots els Països Catalans. Va ser aquell any que s’inaugurà un monument-gresol al Casal de Cultura Robert Brillas. També en aquell Congrés es va decidir que Esplugues seria l’equip coordinador i punt de recollida de la Flama del Canigó al Baix Llobregat.

El lloc de l’acte de la rebuda de la flama ha anat variant amb els anys: esplanada del Salt del Pi, Pista de l’Avenç, Parc Pou d’en Fèlix, Plaça Catalunya i Casal de Cultura Robert Brillas. També han estat moltes les entitats que han col·laborat en la festa: Secció Sardanista de l’Avenç, Club Ciclista, Club de Patinatge Artístic, Colles de Castellers i Geganters, Grups de Diables i foc i la Colla de Bastoners d’Esplugues, que actualment forma part de la comitiva d’encesa del gresol.

Des de l’any 2008, l’acte s’organitza conjuntament amb la Coordinadora d’Entitats de Cultura Popular d’Esplugues.

Sant Joan
1976. Encesa de la foguera al parc Pou d’en Fèlix d’Esplugues.

L’Estructura de la Festa

DIA 23 DE JUNY

CONCENTRACIÓ DE COLLES

A la tarda es concentren les colles al Casal de Cultura Robert Brillas esperant l’arribada de la Flama del Canigó, portada per integrants de l’Espluga Viva. Molts pobles del Baix Llobregat també venen a recollir la Flama a Esplugues.

REBUDA DE LA FLAMA DEL CANIGÓ

Amb la rebuda de la Flama hi ha l’actuació del Ball de Bastons d’Esplugues i es reparteix coca i pomada als assistents. També, en alguna ocasió, hi ha tingut lloc un concert de música tradicional o partides de bitlles pallareses.

SEGUICI DE LA FLAMA

Recorre els carrers d’Esplugues fins a arribar a la pista vermella del Parc Pou d’en Fèlix, on
hi ha una pila de mobles vells, organitzada per l’AE Espluga Viva, i que seran el combustible de la foguera de Sant Joan. Actualment, les colles participants de la cercavila són: Ball de Diables, Grup de Percussió Atabalats, AE Espluga Viva, Colla de Castellers d’Esplugues.

MANIFEST DE LA FLAMA

Lectura del manifest i interpretació de la Muixeranga (himne dels Països Catalans).

ENCESA DE LA FOGUERA

Amb el lluïment conjunt de totes les colles participants.

SOPAR POPULAR DE REVETLLA
Sopar popular al carrer Mossèn Cinto Verdaguer (Carrer de L’Avenç) en el qual participen les colles i els veïns i veïnes que vulguin sumar-se a la revetlla.
BALL DE REVETLLA
Amb algun grup i/o música enllaunada.
Sant Joan
Sant Joan
Coordinadora d'Entitats de Cultura Popular d'Esplugues
Contacte

Coordinadora d’Entitats de Cultura Popular d’Esplugues.

Correu electrònic:

coordinadoraesplugues@gmail.com