La Festa Major de

Santa Magdalena

22 de juliol

La festa restaurada, la dels balls propis, el seguici i les ofrenes.

La més íntima i sentida pels espluguins i espluguines.

La restauració de la Festa Major

de Santa Magdalena (1989)

L’any 1980, a Esplugues, van començar a celebrar-se els Consells Populars de Cultura Catalana amb l’objectiu de treballar per a la recuperació de les tradicions, la llengua i, en definitiva, per fer un poble més viu i amb identitat a nivell cultural, social i polític. Va ser a través d’aquestes iniciatives que s’organitzà el primer curs de gralla, uns cursos de ball d’envelat i un taller de construcció de cap- grossos, entre d’altres.

També es van recuperar uns capgrossos de la Festa Major del barri de La Plana i en Marcel Casellas els va fer un ball, el Ball de Nans, que és considerat el primer ball propi d’Esplugues. Després apareixerien els Gegants, els Bastoners i l’Esbart.

Per una altra banda, a en Josep Martin “Pepes” li va arribar a les mans el Ball del Babau, recollit al Costumari Català d’en Joan Amades i que resultava que es ballava a Esplugues el dia de la Festa Major de Santa Magdalena. Calia aprendre’n la melodia i investigar com es podria haver ballat i això ho va fer amb l’ajuda d’en Carles Mas, flabiolaire i mestre de dansa antiga.

El 23 de juliol del 1989 es va fer la presentació pública de la recuperació del Ball del Babau i, juntament amb la resta d’elements, colles i balls ja esmentats, es considera que va ser la data de la restauració de la Festa Major de Santa Magdalena.

1989. Cartell del programa de Festa Major de Santa Magdalena.

Santa Magdalena
1989. Festa Major de Santa Magdalena. Recuperació pública del Ball del Babau.
Santa Magdalena

1989. La cobla Neàpolis de Vilanova interpretant els ballets i la direcció de Marcel Casellas, compositor espluguí.

Més tard es va fer el Ball del Ginjoler, es va crear la Colla de Castellers d’Esplugues, es va afegir la Sardana Terra de Gegants i finalment, amb la creació del Ball de Diables d’Esplugues el 2003, s’hi afegí la vessant del Foc i la representació del Ball Parlat i Versots a la sortida de les ofrenes.

En un primer moment els actes de la celebració de la Festa tenien lloc al Casal de Cultura Robert Brillas i se celebrava una posterior cercavila pels carrers d’Esplugues. Però a partir de l’any 1999, el Seguici entraria a l’església, afegint-se als Castellers, per a fer les ofrenes a la patrona.

A partir de l’any 2022, també hi podem trobar noves in- corporacions en els Balls Propis del dia 22 de juliol com ara l’Spelugg, la nova figura de foc que representa un ratpenat-drac, i el Quim, el cavall dels Gegants d’Esplugues.

Santa Magdalena
1989. Festa Major de Santa Magdalena. Ball de Gegants en els actes de Recuperació Pública del Ball del Babau.
Santa Magdalena
1989. Festa Major de Santa Magdalena. Ball de Bastons en els actes de Recuperació Pública del Ball del Babau.
Santa Magdalena
Casal Robert Brillas el 22 de juliol de 1989. Mostra de Balls propis d’Esplugues i el Ball del Babau on tothom es pot afegir a ballar.

L’Estructura de la Festa

La Festa Major de Santa Magdalena se celebra el dia 22 de juliol, caigui el dia de la setmana que caigui.

A partir de l’any 2011, des de la Coordinadora es treballa en l’ampliació de la festa el cap de setmana més proper al 22 de juliol.

22 DE JULIOL

 

Tarda:
BALL D’HOMENATGE AL GINJOLER

Amb les colles ja concentrades al Casal de Cultura Robert Brillas l’Esbart Vila d’Esplugues fa les ofrenes a l’arbre amb el Ball del Ginjoler.

BALLS PROPIS D’ESPLUGUES

Seguidament, la Banda de Santa Magdalena interpreta les músiques de les colles de la Coordinadora que tenen un ball propi —Ball de Nans, Ball de Gegants, Ball del Quim, Ball de Bastons El Valset d’Esplugues, Ball del Babau, Sardana Terra de Gegants, Entrada a la Plaça dels Castellers d’Esplugues i el popular Ball del Babau amb el rebatut Final —.

L’any 2022 alguns actors implicats en la recuperació del Ball del Babau, membres de la Coordinadora i l’Esbart Vila d’Esplugues van fer una reunió conceptual d’on va sortir una proposta que després va ser acceptada per la resta de colles de la Coordinadora. A partir de llavors només es ballaria un dels dos Balls del Babau i s’adaptaria la forma de ballar-lo seguint les indicacions de les persones expertes i estudioses en la matèria.

SEGUICI
FORMACIÓ DEL SEGUICI

Amb totes les colles participants

SORTIDA DEL SEGUICI

El Seguici de Santa Magdalena va des del Casal Robert Brillas fins a l’Església de Santa Magdalena passant per Can Tinturé.

Santa Magdalena
2019. Ball dell Ginjoler.
Santa Magdalena
2019. Balls propis d’Esplugues. Ball del Babau.
Vespre:
OFRENES

L’arribada del Seguici coincideix amb el final de la Missa Solemne de Santa Magdalena i les colles de cultura popular fan les seves ofrenes a la Patrona oferint un ball dins l’Església.

BALL PARLAT I VERSOTS

A la sortida de la missa, el Ball de Diables fa el Ball Parlat i els Versots satírics. Des de l’any 2022, per concloure els actes del dia 22 de juliol, el Ball de Diables fa la carretillada simbolitzant la derrota contra l’Arcàngel Sant Miquel i el cel.

CARRETILLADA
Santa Magdalena
2017. Festa Major de Santa Magdalena. Ball parlat i Versots.

DIJOUS

 

Tarda / vespre:
ASSAJOS AL CARRER

Les colles es reuneixen al Casal Robert Brillas per fer els últims assajos i fer caliu.

PETIT CONCERT

Al Casal de Cultura Robert Brillas.

DIVENDRES

 

Tarda / vespre:
CORREBARS AQUÀTIC

Amb una xaranga pels carrers d’Esplugues.

CONCERTS

Al parc de les Esplugues.

Santa Magdalena
2018. El Quim de la Colla de Geganters, ofrena a Santa Magdalena.
Santa Magdalena
2013. Correbars aquàtic.

DISSABTE

CONCERT VERMUT

Amb músics locals (grups de gralles, flabiol i tam- borino i sac, grup d’acordions i grups de percussió) al Casal de Cultura Robert Brillas.

DINAR POPULAR

Al Casal de Cultura Robert Brillas.

PROCESSÓ DEL FERRO

Les colles barrejades amb el públic van darrere la bóta de Ferro de Ginjoler al ritme de house. Els Balls Propis d’Esplugues passats per un filtre de música electrònica i altres melodies populars viatgen des del Casal de Cultura Robert Brilles fins a l’Església de Santa Magdalena, passant pel bucòlic Carrer Montserrat. Pel camí, les colles van fent les seves actuacions més atrevides: grups de percussió animant a les parades, els Bastoners fent un ball en desplaçament, els Castellers fent un pilar de gran dificultat caminant carrer Montserrat amunt i el Ball de Diables culminant amb un lluïment.

CONCERT HOUSE ABORIGEN

Ja de nit, un cop a la plaça Pare Miquel d’Esplugues tornen a sonar els Balls Propis a ritme de house i les colles ballen com si estiguessin a la discoteca. La música del House Aborigen és interpretada per un grup de grallers locals que toquen sobre unes bases electròniques.

SOPAR POPULAR

Plaça Pare Miquel d’Esplugues.

BALL DE FESTA MAJOR
Amb un grup de versions a la plaça Pare Miquel d’Esplugues.
Santa Magdalena
Santa Magdalena
2008. Processó del Ferro i pujada del Pilar caminant al carrer Montserrat fins a la Plaça Pare Miquel d’Esplugues de la colla de Castellers d’Esplugues.

DIUMENGE

MATINADES

Pels carrers d’Esplugues.

ESMORZAR POPULAR

A Can Tinturé

SEGUICI DE DIUMENGE

Des de Can Tinturé fins a la plaça on tindrà lloc la Diada Castellera.

DIADA CASTELLERA

Memorial David Carreras.

CONCERT DE TARDA

A Can Tinturé.

Santa Magdalena
2017. Concert House Aborigen.
Coordinadora d'Entitats de Cultura Popular d'Esplugues

Contacte

Coordinadora d’Entitats de Cultura Popular d’Esplugues.

Correu electrònic:

coordinadoraesplugues@gmail.com